Χαιρετισμός Αντρέα Κεττή στην τελετή έπαρσης της σημαίας της ΕΕ στην πλατεία Ελευθερίας 9 Μαΐου 2024

Ομιλία του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αντρέα Κεττή κατά την τελετή έπαρσης της σημαίας της ΕΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (Πέμπτη, 9/5/2024)

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Λευκωσίας,
Εξοχότατοι Πρέσβεις,
Κυρίες και Κύριοι,


Πριν 74 χρόνια σαν σήμερα, την ημέρα της Διακήρυξης Schuman, η Ευρώπη βρισκόταν σε βαθιά κρίση, όντας ακόμη ολοκληρωτικά κατεστραμμένη από τις επιπτώσεις του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και αναζητώντας πολιτικά μια οδό που να διασφαλίζει ότι οι φρικαλεότητες του πολέμου δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν ποτέ. Ήταν μέσα σε αυτό το σκοτεινό πλαίσιο που ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schuman περιέγραψε το όραμά του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορούσε να πετύχει αυτόν τον σκοπό, δημιουργώντας, και το υπογραμμίζω, κοινούς θεσμούς που θα καθιστούσαν τον πόλεμο όχι απλά αδιανόητο, αλλά και υλικά αδύνατο. Τα λόγια και εν τέλει το ευφυές σχέδιο του Schuman άλλαξαν τον ρου της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας και έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία η γενιά του και οι επόμενες γενιές οικοδόμησαν τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Jean Monnet, ο εμπνευστής και ιθύνον νους πίσω από το όλο εγχείρημα, έγραφε πολλά χρόνια αργότερα στα απομνημονεύματά του ... «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους ανθρώπους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να έχει διάρκεια χωρίς θεσμούς». Και είναι ακριβώς η οικοδόμηση κοινών υπερεθνικών θεσμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυώνται τη συνέχιση των τόσο πολλών και ανεκτίμητων ωφελημάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι Πολίτες και στα 27 κράτη μέλη της Ένωσης μας.

Στα 74 αυτά χρόνια της πορείας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι προσπάθειές μας έμειναν μετέωρες. Ωστόσο, παρά την απογοήτευση και την αποθάρρυνση, πάντα υπήρχε η βούληση για ένα νέο ξεκίνημα.
 
Με εμπιστοσύνη και αίσθημα αλληλεγγύης και μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου, ξεπεράσαμε δυσκολίες, δυσπιστίες και παρεξηγήσεις και καταφέραμε να υπερβούμε τα εμπόδια, τους φραγμούς, τα σύνορα και τις εθνικές γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Όλοι μαζί εργαστήκαμε για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ανοικτό, με μεγαλύτερη ευημερία και περισσότερα δικαιώματα. Βοηθήσαμε πολλές χώρες στην ήπειρό μας να βγουν από το σκοτάδι της δικτατορίας. Όποιος στην ήπειρό μας έχει βιώσει τη στέρηση της ελευθερίας γνωρίζει ότι η Ένωσή μας συνιστά πολύτιμη κατάκτηση που δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί ως δεδομένη. 

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας: την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να είναι επιχειρηματίες, να καινοτομούν σε μια πολυπολιτισμική και ειρηνική Ένωση ευρωπαϊκών χωρών.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι η ΕΕ πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, είναι ένα πολιτικό σχέδιο για την Ειρήνη και την ευημερία στην ήπειρο μας. 

Φέτος, αυτή η υπόμνηση γίνεται πιο οδυνηρή από ποτέ. Η συνέχιση του πολέμου στην ανατολική γειτονία μας, στην Ουκρανία αλλά και στη νότια γειτονία μας, στη Γάζα, είναι δυστυχώς γεγονότα που υπογραμμίζουν έτι περαιτέρω σε όλους μας την αξία της Ειρήνης. 

Κύριε Πρόεδρε,
Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, ένα ακριβώς μήνα πριν τις ευρωεκλογές, καθιστά τον συμβολισμό της σημαντικότερο από ποτέ. Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν καταλυτική σημασία για το μέλλον και των 448 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Θα καθορίσουν όχι μόνο το ισοζύγιο των πολιτικών ομάδων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά πολύ περισσότερο, θα επηρεάσουν καταλυτικά την πολιτική κατεύθυνση που θα έχει η Ένωση μας τα επόμενα πέντε τουλάχιστον, χρόνια. Ας είναι λοιπόν ο φετινός εορτασμός της 9ης Μαΐου, της Ημέρας της Ευρώπης, όχι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα προβληματισμού για το κοινό μας μέλλον. 
Ας αξιοποιήσουμε επομένως, την ψήφο μας. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.